Makaronowe muffiny z porzeczkami





Jeden z fajniejszych sposobów na przemycenie dziecku porcji owoców lub wykorzystanie makaronu z wczorajszego obiadu, z którym nie koniecznie wiesz co zrobić. Szybko - co w rodzicielskiej kuchni ma duże znaczenie, smacznie - co jest kwintesencją dobrego posiłku. 


Składniki:  
  • Makaron "gniazda wstążki", spaghetti lub inne wstążki, nitki
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki brązowego cukru 
  • 1 laska wanilij
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki czerwonych porzeczek 
  • 1 łyżka masła

 Jeśli jest to "suchy", nie gotowany makaron.
1.Gotujemy makaron. Makaronowe gniazdka, wkładamy delikatnie do lekko osolonej, gotującej się wody, tak aby makaron nie rozpadł się. Makaron gotujemy, krócej, musi być bardziej twardy niż "aldente".
2.Makaron wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową, dokładnie odcedzając wodę i przekładamy do silikonowych foremek na muffiny. 
3.W miseczce roztrzepujemy jajko z maślanką i roztopioną łyżką masła. Do masy dodajemy nasiona z laski wanilii, cukier a na koniec mąkę.Wszystko mieszamy do połączenia. 
4.Na wierzch makaronu wykładamy owoce (tu porzeczki) i każdą polewamy wcześniej przygotowanym ciastem.

Jeśli jet to makaron już wcześniej ugotowany.
 Porcję makaronu wkładamy do silikonowych foremek na muffiny.Widelcem skręcamy makaron-robimy gniazdko. Następnie postępujemy jak w punkcie 3 i 4.

Pieczemy w 150 stopniach Celsjusza około 15-20 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Et voilà, gotowe . 






Smacznego!

4 komentarze:

  1. Świetne babeczki:) przepis zapiszę i zrobię takie cudeńka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale prześwietna przekąska/deser! Jak zostanie nam kiedyś makaron zrobimy z ogromną przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że poświęcasz swój cenny czas na napisanie tych kilku słów.
Dziękuję.

Obsługiwane przez usługę Blogger.