Morfeusz - delikatne ciasto czekoladowe z kremem
Ja w ogóle nie jestem słodyczowa ale bywają dni, w których kawałek czegoś co podnosi poziom cukru w zastraszającym tempie ratuje cały zrąbany dzień. Prawda?
Gorzej jak nie ma "szybkiego ciastka" lub czekolady w szafce. I właśnie z tego braku powstało moje nowe autorskie ciasto, które jest hitem jak twierdzi moja rodzina. A kto jak kto, ale oni na słodyczach znają się najlepiej.
Problemem była nazwa, bo w obecnych czasach "murzynek pod chmurką" słabo się może prezentować. Dlatego wybraliśmy coś neutralnego i stanęło na "Morfeuszu". Na pierwszy rzut oka wygląda na skomplikowane ale szczerze robi się dość szybko i łatwo. Równie szybko i łatwo znika.
Z podanych składników stworzycie ciasto na dużą blachę.
Ciasto czekoladowe
składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek kakao
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat rumowy
Pół szklanki cukru, kakao i mleko zagotować i ostudzić. Żółtka ucieramy z resztą cukru na białą puszystą masę. Do utartych żółtek stopniowo dodajemy mleko kakaowe, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i pozostały cukier. Cała masę dokładnie ucieramy a pod koniec dodajemy kilka kropel aromatu.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem czekoladowy
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżki kakao
- 300 g herbatników
W rondelku podgrzewamy masło z cukrem i mlekiem. Gdy składniki się połączą ściągamy garnek z ognia i dodajemy przesiane kakao. Dokładnie mieszamy.
Składanie pierwszej części ciasta
Jeszcze ciepły krem wykładamy na upieczony czekoladowy spód. Krem przykrywamy jasnymi herbatnikami.
Blat bezowy
Składniki:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Białka ze szczyptą soli ubijamy. Gdy piana jest już sztywna dodajemy stopniowo cukier, sok z cytryny a na samym końcu mąkę ziemniaczaną. Pianę rozprowadzamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Blat bezowy posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut.
Krem śmietanowy
Składniki:
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 g sera mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Mocno schłodzoną śmietankę przekładamy do wysokiego naczynia i na wysokich obrotach miksera ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dokładamy kremowy serek. Krem jest gotowy gdy wszystkie składniki są połączone.
Składamy ciasto
Na czekoladową cześć ciasta przykrytą herbatnikami wykładamy ubitą z serkiem śmietanę. Ciasto przykrywamy wystudzonym blatem bezowym.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień gdy warstwy ciasta lepiej się "przegryzą".
Smacznego!!!
Cenne uwagi:
Bezowy blat po upieczeniu najlepiej wyciągnąć delikatnie z blaszki i ułożyć do wystygnięcia na kratce. Przed przełożeniem na krem delikatnie oddzielić długim nożem od papieru do pieczenia. Czasem lubi się przykleić.
Brak komentarzy:
Miło mi, że poświęcasz swój cenny czas na napisanie tych kilku słów.
Dziękuję.