Święta - Pysznie bez glutenu ?
Jasne! Udowadnia to Grażyna Bober-Bruijn mama dwóch córeczek chorująca od urodzenia na celiakię w swojej pierwszej książce "Pysznie bez glutenu".
Czytając różne recenzje tej książki, natknęłam się na stwierdzenie "coraz więcej osób choruje na celiakie i nietolerancję glutenu" .
Ja jestem przekonana, że po prostu coraz więcej osób ma świadomość, że coś takiego istnieje i z czym to się "je".
Autorka w cudowny sposób ukazuje, że zmiana diety zna bezglutenową, nie musi być nudna i monotonna. Wręcz przeciwnie można czerpać z niej dużo satysfakcji, zachęca do kreatywnego modyfikowania tradycyjnych przepisów i zdrowego eksperymentowania w kuchni.
Bo celiakia nie jest czymś co powinno ograniczać, to po prostu styl odżywiania ciut inny i bardziej odpowiedzialny.
Gdy trzymałam książkę pierwszy raz w dłoniach, zachwyciła mnie ta mnogość przepisów w niej zawarta i piękna oprawa. Nic dziwnego, bo znajdziecie tu ponad setką przepisów , zobrazowanych czterema setkami zdjęć i dodatkowymi zabawnymi ilustracjami Gosi Wieruszewskiej, której prace osobiście uwielbiam.
Wracając do książki i świąt.
Wyłapałam w niej kilka bardzo fajnych przepisów które w okresie świątecznym, może wykorzystać niejedna pani domu.
Bo jest tu sałatka warzywna, przepis na zapiekaną rybę, pieczony schab(swoją drogą pycha przepis) i oczywiście góra słodkości bez których Święta nie byłyby świętami. Pierniczki holenderski, cytrynowe gwiazdki, sernik albo makaroniki.
I tak jak autorka w książce wspomina, zapewne nie jedna ciocia ręce załamie "co Ty dziecko będziesz teraz jeść?" to mimo wszystko bez glutenu może być równie pysznie, jak w tradycyjnej kuchni.
Zaglądając do tej książki zobaczycie, nie tylko przepisy kobiety, która w imię zdrowia pichci bez glutenu.
To pełna ciepła książka kucharska matki, która rozwija świadomość kulinarną swoich dzieci i pozwala sobie i im czerpać z twego dużo radości.
Polecam nie tylko osobom stykającym się z problemami bezglutenowców.
Wydawnictwo
Autor: Grażyna Bober-Bruijn,
Gosia Wieruszewska
Liczba stron: 192
Oprawa: Broszurowa
Cena detaliczna: 39,90zł/teraz tylko 28zł
Od jakiegoś czasu marzy mi się ta książka. Całkiem niedawno przeszłam na dietę bezglutenową więc szukam ciekawych pomysłów na przepisy.
OdpowiedzUsuńOstatnio w jednej książce Evansa przeczytałam o celiakii. Z chęcią więc przyjrzę się bliżej tej pozycji.
OdpowiedzUsuńP.