Bezglutenowe placki z cukinii
Troszkę "przespałam" sierpień z blogowaniem, ale tak zajmuje mnie moje życie, że brakuje mi sił i czasu na pisanie.
O przepis na placuszki prosiła Kinga, więc spełniam prośbę i dzielę się z wami recepturą.
Do wykonania placuszków użyłam tym razem bezglutenowej maki ryżowej, ale oczywiście można użyć zwykłej pszennej.
Składniki:
~ 4 szklanki startej(na jarzynce) młodej cukinii ze skórką
~ 2 jaja
~ 1 szklanka mąki ryżowej
~ 1 mały ząbek czosnku(opcjonalnie)
~ jogurt naturalny małe opakowanie
~ sól , pieprz , suszona bazylia
ponadto:
~ tłuszcz do smażenia
W dużej misce łączymy, startą cukinię z rozkłuconymi jajami i jogurtem, dokładnie mieszamy, dodajemy rozgnieciony z solą lub przeciśnięty przez praskę czosnek(czosnek możemy całkowicie pominąć wówczas placuszki będą delikatniejsze). Do masy dodajemy stopniowo mąkę a na sam koniec przyprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią (około 1/4 łyżeczki każdej z przypraw).
Masa ma być dość gęsta, gdyby składniki nie chciały się ładnie połączyć a ciasto wydawało się zbyt sztywne, dodajemy odrobinę zimnej wody lub mleka. Oczywiście jeśli w drugą stronę , dodajemy mąkę.
Nie solę cukinii przed dodaniem do masy "plackowej", bo traci swoje walory odżywcze i jędrność, a podczas smażenia i tak pięknie zmięknie.
Placuszki rumienimy z obu stron na rozgrzanym oleju ( minimalna ilość).
I ot cała filozofia , smacznie i zdrowo.
Smacznego!!
Kochana fajne placuszki:) ja dla synka robiłam takie w czerwcu gdy nie chciał jeść tylko ja tam ścierałam jeszcze kalarepkę,marchew,pietruszkę by jak najwięcej mu dać warzyw też polecam:)
OdpowiedzUsuńZ taką mąką to jeszcze nie robiłam, ale cukinia u nas w tym roku często.
OdpowiedzUsuńOm om om, ależ mi smaka narobiłaś. Pycha!
OdpowiedzUsuńP.
Na których oczkach mam zetrzeć cukinie, na większych?
OdpowiedzUsuńWybacz, że dopiero teraz odpisuje. Tak na dużych oczkach.
Usuń