Pieczony Łosoś - świeży filet Marinero
Dziś jeszcze jeden wpis tym razem kulinarnie.
A że mamy dziś piąteczek to zapewne w większości domów króluje dziś rybka, u nas też.
I to nie byle jak bo świeżutki filecik z łososia norweskiego, oczywiście wolała bym jakąś rybkę prosto z kutra rybackiego, no ale jak się nie ma co się lubi to się chodzi do dyskontu :P(ostatnio bardzo modne słowo na salunach ) :D Joke :P
Dobra koniec tych wywodów, przechodzimy do konkretów.
Jak już wróciliśmy ze sklepu i mamy rybkę ŚWIEŻĄ( sprawdzajcie daty na etykiecie) sprawdzamy czy mamy resztę potrzebnych składników a nie jest ich dużo bo to prosty przepis.
![](http://3.bp.blogspot.com/-k-Z8uPd2ACs/UFNPHY2onTI/AAAAAAAADEU/b5z_spKcLms/s400/blog+215.jpg)
Marynata
*1/2 szklanki oleju
*2 ząbki czosnku
*1 łyżka przyprawy do ryb "Prymat"
*grubo mielony czarny pieprz
*cytryna
*kilka gałązek świeżego rozmarynu i cząbru
Filet, myjemy,czyścimy, sprawdzamy czy na
pewno nie ma ości i starannie osuszamy. Przygotowujemy marynatę .Czosnek ,olej, pieprz i łyżkę przyprawy Prymat dokładnie miksujemy(np.blenderkiem) a jeśli nie używamy takich ostrych maszyn, możemy utrzeć pieprz i czosnek i przyprawę w moździerzu a następnie dokładnie wymieszać z olejem.
Marynatką nacieramy rybkę i odstawiamy na godzinkę do lodówki (to minimum, im dłużej tym lepiej a rybkę w lodówce trzymać najlepiej w szczelnym pojemniku ;-) )
![](http://3.bp.blogspot.com/-5T4N_Bbzz0Y/UFNPI0PFiGI/AAAAAAAADEc/TkJQ9rkS3AI/s400/blog+217.jpg)
Rybkę pieczemy około 25min .W początkowej fazie z opcją grill w 250* później zmniejszamy na 180*, 3 minuty przed podaniem warto przykryć rybkę folią aluminiową aby wszystkie soki i smaki pozostały w rybie.
Niby proste, a palce lizać :) trzeba przyznać, że filet Marinero sprawdza się w tej roli doskonale, jest soczysty, nie śmierdzi, ma idealny kolorek i przede wszystkim smak.
!SMACZNEGO!
![](http://3.bp.blogspot.com/-0an6ioHuoPo/UFNPL9z1a7I/AAAAAAAADEs/dzTckZ5lxT0/s640/blog+221.jpg)
wyglada smakowicie
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńOczy cyrtynowe uwydatniają potrawe
OdpowiedzUsuńhehe teraz jak patrzę to rzeczywiście mój łososik ma śliczne oczy :D
UsuńMuszę wypróbować bo uwielbiam łososia :)
OdpowiedzUsuńpolecam naprawdę jest pyszny
Usuń